Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Калин и отбора на затвора" - за втория шанс и новото начало в живота

От днес по кината е филмът на режисьора Петко Гюлчев „Калин и отбора на затвора“ - една от малкото документални ленти, които успяват да достигнат до комерсиалните киносалони у нас. Световната му премиера беше на фестивала в Сараево през лятото, а българските зрители го видяха за първи път на София филм фест. 

Филмът е по действителен случай и разказва за усилията на психилога Калин Гайтанджиев, който се опитва да преобърне ценностната система на затворниците в Казичене, за да ги подготви за живота навън. 

Мотото на Калин е "Поне един от сто да излезе от калта", а снимките продължават пет години, тъй като става дума за документално кино и екипът оставя историите да се развият по естествения си път. Междувременно, част от затворниците излизат на свобода, някои от тях успяват да поставят ново начало в живота си и дори да развият успешен бизнес. 

Петко Гюлчев

Продуцент на „Калин и отбора на затвора“ е телевизионният журналист Галя Щърбева, оператор и режисьор - Петко Гюлчев, а сценарист - Тонислав Христов, един от най-добрите съвременни документалисти. 

Прожекциите са в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, на 12, 13 и 14 април.

Интервю с режисьора Петко Гюлчев чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна