Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Людмил Георгиев: ЕС и НАТО са чужди тела в българската цивилизационна матрица

Людмил Георгиев
Снимка: БГНЕС

Преповтарянето на стари и фундаментални български етнокултурни представи, в чиято основа от векове седи фундаменталната българска цел за биологичното оцеляване, е може би най-важното в дискусията да евтините апартаменти. Това коментира пред БНР проф. Людмил Георгиев.

“Един университетски човек, имайки претенцията да бъде учен, трябва да подходи към анализа на всяка една ситуация, имайки предвид някаква фундаментална отправна точка“, допълни още той в интервю за предаването “Хоризонт за вас“.

“Илюзия е дотогава, докогато и общността, и т.нар. „елити“ не бъдат проникнати от отговорността за собствената държава, а това може да стане, при положение че България все някога изпълни завета на Левски да бъде независима, свободна и необвързана държава“, каза още проф. Георгиев по въпроса за политическия елит с морално поведение.

Според проф. Людмил Георгиев Европейския съюз и НАТО са “чужди тела в българската цивилизационната матрица, защото не са нашата цивилизация“. Ние сме, колкото и да звучи парадоксално, субект на цивилизация чрез кирилицата, т.е. българицата и православието, но ще дойде време, ми се струва, когато тези структури ще се разпаднат и следващите политически елити най-вероятно ще търсят покровителство било в Москва, било в Евразийски съюз. Пак ще се отложи във времето невъзможността ние сами да осмислим собствената си отговорност към собствената си държава.

Илюзия е да смятаме, че изборите са демократични в България, посочи още той и допълни:

“Според мен аз съм дълбоко убеден в това, има някакво число между 1 млн. - 1 млн. и 300 хил., мъртви души, които чрез протоколни измами в комисиите и после в ЦИК в крайна сметка се подменят и резултатът е съвършено различен от реалния вот.

Цялото интервю с проф. Людмил Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!