Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСА си върна собствеността на водната база в Несебър

проф. Пенчо Гешев - ректор на НСА "Васил Левски"
Снимка: НСА

Националната спортна академия „Васил Левски“ си върна собствеността върху земята на Водната учебна спортна база в Несебър. 16-те спорни имота, с обща площ около 42 декара, бяха предоставени за безвъзмездно управление на висшето спортно училище благодарение на решението на правителството от 10 април.

Ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев изрази благодарност към правителството, институциите, медиите, както и към всички преки участници в отстояването на статута на учебния комплекс в дългогодишната съдебна сага. В резултат на тези усилия и на широката обществена подкрепа беше съхранена единствената, оцеляла в годините на прехода, студентска база на българския морски бряг.

Ключовите моменти от историята на казуса -  През далечната 2004 г. са заведени първите дела за собственост срещу община Несебър и лица, на които са реституирани имоти на територията на ВУСБ. Вероятно под натиск от местните реститути през м. януари 2010 г. Общината актува алеите от базата като общински улици и предприема премахване на бариерата и входния портал на учебния комплекс. Това е и първият физически сблъсък на студенти и преподаватели с местната власт – студентската барикада е отблъсната с полиция, порталът – премахнат, навлиза строителна техника и прокарва път до един от терените на морския бряг. В отговор – протестно шествие на студенти, преподаватели и възпитаници на НСА, в резултат на което правителството на Бойко Борисов с Решение на Министерски съвет № 84/19.02.2010 г. обявява базата за обект с национално значение. Глътка въздух, но за кратко – въпросният акт е отменен с Решение на Върховния административен съд след обжалване от реституираните собственици.

През 2011 г. НСА инициира национална подписка и внася повече от 26 хиляди подписа в Парламента с искане за законово решаване на проблема с целостта на базата.

На 11.04.2012 г. в нарушение на всички правни норми строителна фирма навлиза с мощна техника на територията на ВУСБ, разрушавайки важна за функционирането й инфраструктура. Във възникналите батални сблъсъци студенти на Академията са бити с колове от „наказателна“ група, изпратена от строителите.

Ескалиралото напрежение прераства в гражданско неподчинение с блокиране на трафика на „Орлов мост“ в София и студентски протести, подкрепени от Националното представителство на студентските съвети. Следва ново Решение на Министерски съвет - № 326/25.04.2012 г. за обявяване на базата за обект с национално значение. За жалост то също е отменено от Върховния административен съд, но дава възможност за отлагане набезите на реститутите.

Ключов по пътя към окончателното решаване на казуса се оказва наложеният на 26.02.2013 г. от Народното събрание мораториум върху строителството и сделките с имоти от територията на базата.

В периода от 2013 г. до 2017 г. приключиха делата срещу реституираните собственици, като с решенията по тях съдът установи незаконосъобразното възстановяване на собствеността в рамките на спортната база. С оглед спечелените дела Министерски съвет постанови и Решението си от 10.04.2019 г. за актуване на имотите като публична държавна собственост. Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна