Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омар ал Башир няма да бъде екстрадиран в чужбина, ще бъде съден в Судан

Омар ал Башир

Сваленият вчера с военен преврат президент на Судан Омар Башир няма да бъде екстрадиран, а ще бъде съден в страната. Това обяви председателят на политическия комитет на преходния военен съвет ген. Омар Зейналабдин, предаде БТА. През 2009 и 2010 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за ареста на президента Башир заради ролята му в геноцида в Дарфур и престъпления срещу човечеството.

Според генерала предаване на бившия вече президент в чужбина би било „грозно петно върху Судан“ и даже въоръжените бунтовници „не искат той да бъде екстрадиран“. Зейналабдин подчерта, че действията на военните не са преврат, а реакция на исканията на народа. „Ние имаме своя правораздавателна система. Ние няма да екстрадираме нито един судански гражданин. Ако го екстрадираме, това ще е черно петно в нашата история“, каза Зейналабдин.

Той обяви, че военният съвет няма да налага нищо на народа, че желае да създаде атмосфера за мирен диалог и че армията ще установи контакти с политическите сили в страната. Суданската армия няма намерения да управлява безсрочно и решението на кризата в Судан ще дойде от демонстрантите, а не от военните, добави той. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна