Eмисия новини
от 05.00 часа

Гидеон Рахат: Определящ за изборния успех на Нетаняху е социалният фактор

| обновено на 13.04.19 в 11:37
Израелският премиер Бенямин Нетаняху спечели пореден мандат.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десницата все още доминира в израелската политика, а премиерът Бенямин Нетаняху бе нейният безспорен лидер и в предизборната кампания преди вота миналия вторник, заяви пред БНР Гидеон Рахат, професор по политология в Еврейския университет в Ерусалим.

„Нетаняху успя да убеди достатъчно хора, че е незаменим. Така че каквото и да направи, те ще го подкрепят. Постигна го, като не позволи на никой политик от десницата, от неговия политически лагер, да израсне до него. Като изгради доста добри връзки с много важни личности по света, което го представя като сериозен лидер“, коментира проф. Рахат в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Нетаняху заложи много на отличните си връзки с хора като Доналд Тръмп и Владимир Путин, но и те заложиха много на него. От половин век светът отхвърля израелските претенции над Голанските възвишения. Но господарят на Белия дом ги призна за част от Израел броени седмици преди изборите на 9 април. Броени дни преди вота господарят на Кремъл върна на израелските власти тленните останки на войник, загинал в Ливан през 1982 година.

Тези предизборни „подаръци" имаха ефект върху изборните резултати, също както иранската заплаха, социалните проблеми, тормозът над арабския електорат. Биби успя да впрегне всички тези фактори в своя полза, за да оправдае доверието на вътрешните и външните играчи, които заложиха на него.

 Но според Рахат определящ бе социалният фактор: „Вгледайте се в резултатите и ще видите, че нищо не се е променило. По-религиозните гласоподаватели подкрепят десницата, а по-светски настроените гравитират към левицата. Изборът зависи главно от социалната идентичност на избирателите. Останалите проблеми са от второстепенно значение“.

Въпросът след изборите е не дали, а колко дълго Нетаняху ще съумее да се задържи на власт. Непосредственият проблем са съдебните му неволи. Следващият, може би свързан с първия, е дългоочакваният план на Тръмп за помирение между израелци и палестинци.

Да кажем първо за очертаващите се съдебни дела. Едно от обвиненията, анонсирани в края на февруари от главния прокурор на Израел Авишай Манделблит, е свързано с луксозни подаръци, които Биби е получавал от богати „приятели“. Другите две са за търговия с влияние - прокарване на законови и регулаторни мерки, облагодетелстващи собственици на медии, в замяна на позитивен имидж във въпросните медии.

Но тук става дума за нещо по-голямо - по-голямо дори от кариерата на Биби. „Този въпрос е много важен, защото засяга върховенството на закона в Израел. По закон Нетаняху може да управлява, докато бъде осъден. Но според решенията на Върховния съд той би трябвало да напусне поста много по-рано. Въпросът е дали ще се подчини. Дали ще получи подкрепа от други политици. Някои очакват, че Нетаняху дори ще промени закона, за да запази поста си. Не мога да предскажа какво ще се случи - възможните сценарии са твърде много“, отбелязва Рахат.

Едва ли случайно, докато траеше предизборната кампания в Израел, администрацията във Вашингтон държа в строга тайна подробностите от мирния план, който се подготвя повече от година от зетя на Тръмп - Джаред Кушнер. Може би защото след признаването на Ерусалим за столица на Израел, от израелския лидер ще се изискват отстъпки, неприемливи за коалиционните му партньори.

Сами по себе си, изборите не доведоха до съществена промяна в израелската политика - независимо от корупционните афери и политическото преображение на генерал Ганц. Професор Рахат очаква именно планът на Тръмп да предизвика такава промяна: „Може заради това Нетаняху да загуби помощта на десницата и да поиска от „Синьо и бяло“ -партията на Бени Ганц, да се присъедини към него в името на мирния план. Такова развитие на нещата може да доведе до съществена промяна в израелската политика.

Подробности можете да чуете в звуковия файл
Още от