Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70 британски депутати искат Асанж първо да бъде даден на Швеция

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 70 британски депутати подписаха писмо с искане министърът на вътрешните работи Саджид Джавид да гарантира, че основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж ще бъде екстрадиран първо в Швеция, ако шведските власти пожелаят това.

Асанж бе арестуван в четвъртък след искане за екстрадиране от Съединените щати, където го очаква обвинение в компютърно пиратство. Той прекара 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне процес в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които той отрича.

Обвиненията бяха снети по-късно, но сега шведските власти съобщиха, че започват ново разглеждане на случаите по искане на адвоката на една от потърпевшите.

В писмото до вътрешния министър Саджид Джавид, подписано предимно от лейбъристки депутати, се казва, че той трябва да застане на страната на жертвите на сексуално насилие и да даде възможност обвиненията в изнасилване срещу Асанж да бъдат надлежно разследвани. В писмото се уточнява, че обвиненията в изнасилване имат давност, която изтича през август 2020 година.

По-рано министърът на външните работи в сянка Емили Торнбъри заяви, че Асанж трябва първо да бъде екстрадиран в Швеция преди опитите да го изпратят в Съединените щати.

След ареста Асанж бе признат за виновен в нарушение на правилата за пускането му под гаранция преди 7 години, за което може да получи 12 месеца затвор. На 2 май е насрочено изслушване в съда по повод на екстрадирането му в Америка. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!