Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Дейвид Колинс: Търговската война ЕС-САЩ ще ескалира

Търговската война между ЕС и САЩ няма да приключи поне до провеждането на следващите президентски избори в Съединените щати, прогнозира пред БНР професор Дейвид Колинс, експерт по международно икономическо право.

През седмицата Белият дом заплаши Европейския съюз с налагането на допълнителни мита за 11 млрд. долара заради субсидиите за „Еърбъс“, но истината е, че и Съединените щати субсидират основния конкурент в самолетостроенето - „Боинг“, допълни Колинс в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„За съжаление, очаквам, че тя (търговската война – б.р.) ще ескалира, защото единственият начин да се сложи мир е чрез Световната търговска организация. Това няма как да стане, докато в Белия дом е Тръмп. Ако трябва да бъдем съвсем честни, организацията има нуждае от реформа. Факт е, че тя не успя да предотврати субсидирането на „Еърбъс“, прекомерните доставки на стомана и съответно търговския дефицит, но също така е истина, че тя никога не е била създадена за подобно нещо. А докато няма реформа, ще се действа едностранно, както прави Тръмп. Това не решава въпроса, но се харесва на неговите избиратели и поддържа имиджа му на политик, който има „бомбастични“ победи. Именно така Тръмп се надява да спечели следващите избори, така че - не виждам по какъв начин може да има спиране на огъня в търговската война скоро“, каза проф. Колинс.

Според него ако Европа реши да отговори с нови мита, тя ще избере продукти от региони, които са базисни за Тръмп. Например - уискито, което се произвежда основно в югоизточната част на страната. Може да има и някакви стоки, които се купуват директно от потребителите, за да поскъпнат и ударът да дойде по този начин. Нещо, което е много чувствително - например, портокаловият сок: „Знаете, че това беше доста сериозен казус във Флорида, който е много важен избирателен район. Да не забравяме, че идват президентските избори в Съединените щати след около 18 месеца и тези неща ще стават все по-важни“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени