Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Митко Ригов: Правилното хранене дава повече жизненост и добър сън

Промяната в хранителните навици е трудна, но балансира дългосрочно тялото

Д-р Митко Ригов
Снимка: Евелина Стоянова
След постите е важно да се премине бавно към по-балансирано хранене, а не още на Великден да се получи прекомерен прием на храни, особено на месо. Това посъветва в предаването "Рано в неделя" диетологът д-р Митко Ригов.

Повече от 35 години той работи в областта на диетиката. Завършил е медицина в Санкт Петербург. Работи дълги години в УМБАЛ ”Александровска” като диетолог и главен асистент в „Болнично хранене и диететика”.

В повечето случаи хората идват, когато вече имат някакъв проблем – дали е с теглото, дали хормонален, дали метаболитен, стомашно-чревен, но има и много хора, които идват целенасочено, за да се консултират за режима си на хранене, разказа за практиката си д-р Ригов.

Консултацията с диетолог не решава проблема, изискват се много систематични усилия и дългосрочни усилия, за да се създадат условия тялото да работи нормално и да се саморегулира, посочи той.

Всяка промяна е трудна, защото храненето е нещо много индивидуално, затова настройката на пациента е много важна, уточнява д-р Ригов. Много хора търсят бързия ефект и се отказват, защото реалността не отговаря на очакванията им.

„Положителният резултат се проявява невинаги само в сваляне на някакви килограми. Той се проявява с повече жизненост, повече виталност, добър сън, по-висока работоспособност. Това са основните ни признаци, че това, което правим заедно с пациента, е добро за него.“

Важно е всеки от нас да намери своето хранене. Всеки избор е индивидуален. Гладуването също е подход, но то трябва да се прилага системно, предупреждава специалистът.

„Не е редно човек, който никога не е гладувал, изведнъж да се впусне на глад за дълъг период от време. Това трябва да се прави постепенно, чрез малки първоначални етапи на гладуване. Много е важно при гладуване да има добро правилно захранване.“

Д-р Ригов изготвя персонални диетични планове, като предлага схема на хранене. Най-често две-три срещи с даден пациент са напълно достатъчни, за да се изготви оптимален дългосрочен режим на хранене.

Храненето е нещо лично и индивидуално. Една храна може да бъде полезна за един, за друг - не. Не можем да кажем, че има 100% полезна или 100% вредни храни. Важно е количеството, в което човек приема, изтъкна още д-р Ригов.  

"Закуската е хубаво да присъства, да има един добър обяд, а вечерята да бъде умерена, препоръчва той, като съветва да не забравяме и междинни хранения, защото, хранейки се по-често, подпомагаме енергийния баланс на тялото.

Тялото е една малка система в по-голямата система на природата и комуникацията между тези две системи е много важна и през приема на храна ние осъществяваме тази комуникация, категоричен е лекарят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна