Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска затвор за подсъдимите по делото „Иванчева“

| обновено на 14.04.19 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Затвор със срок между минималния и максималния, предвиден в Наказателния кодекс, поиска прокуратурата по делото „Иванчева“.

Подсъдими са бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейният заместник Биляна Петрова и секретарят на Общината Петко Дюлгеров.

Наказанието за престъпление, свързано със злоупотреба на длъжностно лице с упражняваната от него власт, варира между 10 и 30 години.

Въз основа на събраните доказателства от държавното обвинение поискаха за тримата обвиняеми по делото лишаване от свобода за около средния размер на наказанието, което е около 20 години.

От прокуратурата поискаха още налагане на глоба в размер на 30 000 лева, както и конфискация на цялото имущество на тримата подсъдими.

Беше поискано и те повече да не заемат държавни позиции.  

От защитата заявиха, че настоящото дело е пример за това как не се спазват правата на подсъдимите в рамките на досъдебното производство.

Адвокат Димитър Марковски изтъкна, че клиентката му Десислава Иванчева е била лишена от правото на справедлив съдебен процес.

По повод казаното от обвинението, че екскметът на „Младост“ е искала дарение срещу задвижването на преписките за строеж, адвокат Марковски подчерта, че става дума за дарения, направени в полза на жителите на общината, а средствата били вложени в изграждането на детски площадки и зелени площи.

След като изслуша аргументите и доказателствата на прокуратурата и подсъдимите, съставът на съдия Иво Хинов ще произнесе присъдата в началото на следващата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени