Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се фасада във Варна, на която да кацне червеногуша гъска

Снимка: БДЗП

По една сграда в пет български града, сред които и Варна, ще бъде украсена с графити на редки видове животни. Инициативата е на федерацията на природозащитни сдружения „Зелени Балкани”.  Стенните рисунки ще се простират на 150 квадратни метра. Графитите целят да популяризират най-застрашените и редки видове у нас и са част от проекта „Нови Хоризонти – Натура 2000 в България”. 

Кои животни ще украсят фасадите на избраните сгради и кои други градове освен Варна участват разбрахме от ръководителя на проекта – Елена Стоева. Петте града, които ще участват в проекта, се намират в различни райони от страната, а големината им варира. Това са Пловдив, Бургас, Стара Загора и Свиленград или Хасково. Във Варна графит на червеногушата гъска ще краси фасадата на някоя сграда.  Коя ще бъде тя, още не е ясно. Постройката може да е както общинска собственост, така и частна, а желаещите могат да изпратят кандидатурите си на сдружение „Зелени Балкани" до 1 май тази година. 

Животинските видове, които ще бъдат нарисувани, са брадат лешояд, делфин, прилеп, червеногуша гъска и белошипа ветрушка. 

"Пловдив беше избран за брадатия лешояд. Там е мястото, където е основана нашата организация, и можем да считаме брадатия лешояд за наш символ. Делфините ще бъдат в Бургас, тъй като това е един от големите градове. Белошипата ветрушка ще бъде нарисувана в Свиленград или Хасково, защото те са градове, които са най-близко до целевия район на Странджа Сакар, където видът беше успешно възстановен. Прилепите ще окрасят Стара Загора. Това е един много прилепен град, тъй като във фугите на  панелните блокове живеят стотици хиляди прилепи, дори и хората да не знаят за това. Стигаме до червеногушата гъска. Варна е най-подходящото място, като голям град, който е близко до Приморска Добруджа. Основната причина за изчезването на червеногушата гъска е бракониерският отстрел"- обясни Елена Стоева.

Сред всички кандидатури, варненската сграда, както и тези от другите градове ще бъдат избрани от Елена Стоева, която допълни, че преди това ще съгласува решението си с графити артистите.

Чуйте още в прикачения звуков файл:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна