Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от страната се събират във Варна за IT хакатон

Снимка: архив

Хакатон на тема „Подобри ежедневието си чрез технологии” се провежда днес и утре във Варна. Студенти от цялата страна се събират в студентската читалня на университетската библиотека в Технически университет Варна, за да развият идеите си и да обменят опит.

Хакатонът ще има състезателен характер. Участниците трябва да учат във висше учебно заведение, като тяхната специалност трябва да е във сферата на IT технологиите. Допускат се до участие студенти от всички университети в страната. Желаещите да участват ще бъдат разпределени по отбори от по двама до петима студенти. Целта е да се разработят софтуерни или хардуерни проекти с избрана от екипите технология, които биха могли да бъдат полезни в ежедневието.  Необходимите средства – лаптопи, хардуерни устройства и софтуер, трябва да бъдат осигурени от участниците.  Розалия Кънева, член на студентския съвет към Технически университет Варна  е една от организаторите на събитието.  Тя ни каза, че е хубаво младежите да се включат в хакатона, защото по време на състезанието не само ще обменят интересни идеи, но и ще се запознаят с хора, с които имат сходни интереси.

Утре отборите ще презентират и представят своите проекти пред жури от варненска IT компания.  Всеки участник от трите най-иновативни отбора, които представят решение на актуален ежедневен проблем чрез технология, ще спечелят предметни награди. Първа награда е очила за виртуална реалност, втора – слушалки, а трета тениски и чаши.  Радио Варна пожелава  успех на всички участници.

Чуйте още в прикачения звуков файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!