Eмисия новини
от 15.00 часа

Астрономи от САЩ обясниха необичаен сигнал от космоса с раждане на магнетар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Астрономи от университета на Арканзас регистрираха необичайно рентгеново лъчение и го обясниха с раждане на магнетар, съобщи сайтът „Физ.орг“. Необичайният обект се е образувал вследствие на сливане на две неутронни звезди. Според учените подобни събития се случват 20 пъти годишно в космическо пространство с обем 1 милиард кубически светлинни години.

Специалистите са анализирали данни, събрани от телескопа „Чандра“. Те показали изригване на рентгенови лъчи в галактика, която се намира на разстояние 6,5 милиарда светлинни години от Земята.

Характеристиките на променящия яркостта си обект съответствали на онова, което се наблюдава при сливане на две неутронни звезди, които пораждат също гравитационни вълни и гама лъчение. Специалистите изключили други възможни източници на рентгеново лъчение и стигнали до извода, че изригването е породено именно от сблъсъка между двете неутронни звезди. Фактът, че сигналът затихвал по особен начин, навело на мисълта за формиране на магнетар, като енергията на магнитното му поле се изразходва за радиация.

Магнетарът е разновидност на неутронна звезда, която притежава рекордно по силата си магнитно поле. Диаметърът на тези обекти е 20-30 км, но масата им е по-голяма от слънчевата.

Още от