Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ започва извънредни проверки по повод Великден и Гергьовден

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започва от днес извънредни проверки преди празниците Великден и Гергьовден. Инспекторите ще следят за качеството на традиционно предлаганите храни по това време  -  козунаци, яйца и агнешко месо. За пръв път тази година потребителите ще могат сами да различат дали агнешкото в магазина е българско или вносно

С цел по-добра информираност на потребителите върху агнешкото ще се поставят печати с различни цветове. Синият ще гарантира, че месото е българско, а червената маркировка означава вносно. Печатите ще се поставят по такъв начин, че дори при разрязване на тялото на животното на четвъртини всяко парче ще има маркировка.

Проверки ще има и на пазарите за живи животни, за да се следи дали агнетата с идентифицирани и дали имат ветеринарно свидетелство. В проверките ще се включи и икономическа полиция, предупреждават от БАБХ.

Проверки ще се правят и по сигнали на потребители, те могат да се подават онлайн или на горещия телефон на агенцията 0700 122 99. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени