Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабаджиев: На "Капъкуле" положението не е много по-различно от вчера

На българо-турската граница положението не е много по-различно от това, което беше вчера. Отново има ТИР-ове, които престояват. Очакваме проблемът да се реши в следващите дни. Това каза за БНР изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев по повод информациите, че вчера близо 300 ТИР-а не са допуснати да се върнат у нас заради неплатени пътни глоби в Турция.

„Очаквахме след въвеждането на тази нова система да бъдем информирани по-рано и всеки наш превозвач да провери на сайта какви глоби има и респективно да бъдат подготвени водачите. Това не се случи. Освен това има и проблем с интегрирането на самата система - налице са много случаи, при които в сайта фигурира сума - да речем от 50 или 100 лири, а когато шофьорът отиде да плати глобата, му се казват съвсем други цифри – 2000-3000 лири. В крайна сметка, за да премине един шофьор, трябва да плати глобата“.

От генералното консулство на България в Одрин заявиха, че към момента не са получавали подобни оплаквания, но са готови да оказват съдействие на българските граждани и превозвачи и да извършат необходимата проверка.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Арабаджиев коментира:

„Разговарях с моя колега от турската асоциация на превозвачите. Те също са наясно с проблема. Алармират, че проблемът е в интегрирането на самата система - понеже пътните такси се събират от други органи, а сега са прехвърлени към Министерство на търговията и митниците. Информирали сме нашите превозвачи, ако имат такива случаи, да запазят всички документи, за да може да се подаде обжалване, макар да знаем, че ще стане трудно. Казали сме да сезират и консулството ни в Одрин. Ще търсим съдействие както от министъра на транспорта, така и от министъра на икономиката. Считаме, че и по дипломатически път трябва да се сезират турските митници“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна