Eмисия новини
от 09.00 часа

Макрон обявява днес мерки в отговор на исканията на „жълтите жилетки“

Протестиращи „жълти жилетки“ в Париж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви днес по телевизията първоначален пакет от мерки, които ще предприеме, за да отговори на политическите, икономическите и социалните искания на „жълтите жилетки“, които протестират от пет месеца.

Часове преди телевизионното изявление на Макрон мистерията е пълна около икономическите мерки, избрани от президента след големия национален дебат, но акцентът явно ще бъде покупателната способност, която французите са посочили като първа грижа. Индексиране на малките пенсии според инфлацията, намаляване на данъците за средната класа, фонд за самотните майки, са някои от  хипотезите, коментирани в медиите. За да овладее кризата, Макрон залага на мощна комуникационна кампания: през седмицата предстоят още речи, в сряда той ще обяви на пресконференция втората част от мерките, които трябва да бъдат повратна точка в президентския му мандат. Не е ясно обаче дали това ще успокои "жълтите жилетки", които вече пети месец са на улицата. През декември Макрон вече обяви мерки с висока тежест за френския бюджет, които не удовлетвориха протестиращите. 

В изявление, което ще направи по телевизията в 20 ч. местно време, той ще говори за приоритетните действия и конкретните мерки, които предвижда, съобщи Елисейският дворец.

В сряда Макрон ще обясни и ще представи в детайли тези мерки на пресконференция в Елисейския дворец.

През януари президентът поде „големите национални дебати“, за да потърси решение на най-голямата криза, разразила се от идването му на власт - протестите на „жълтите жилетки“ срещу данъчната и социалната му политика. Макрон участва в стотина часа дебати в цяла Франция, но на тях той само изслушваше, без нищо да предлага. Дебатите протекоха на 10 000 събрания, а в 16 3337 общини бяха поставени „книги за оплаквания“, в които гражданите изложиха предложенията си.

Над 500 000 души направиха онлайн предложения за промени в политиката на уебсайт, създаден специално за дебатите, които продължиха от януари до март.

Според приближени на Макрон той ще обяви дълбоки промени, може би дори предстоят изненади.

Вчера Макрон е уведомил за намеренията си министър-председателя Едуар Филип и основните министри.

Социологическите анкети обаче показват, че „жълтите жилетки“, които готвят 23-и протест тази събота, не очакват „големите дебати“ да донесат решение на кризата.


Още от

Най-четени