Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Рязко ускоряване на годишната инфлация през март до 3,6 на сто

Снимка: архив

През март 2019 година потребителските цени в България нарастват за трети пореден месец от началото на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през март с 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,5% и след повишение с 0,6% през януари, отбелязвайки по този начин трето поредно увеличение от началото на годината.

На годишна база инфлацията през март с ускори рязко до 3,6% от 3,2% през предходния месец, отчитайки най-силен растеж от октомври 2018-а, когато индексът на потребителски цени нарасна до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода април 2018 - март 2019 нараства с 3,1% спрямо периода април 2017 - март 2018 година.

През март цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се повишават с 0,2% спрямо предходния месец, като цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия също нараства с 0,2%, докато цените на облеклото и обувките се понижават с 0,6 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават на равнището от февруари, тези за здравеопазване се увеличават с 0,1%, докато транспортните цени нарастват с цели 2,3% спрямо предишния месец.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повишава през март с 0,2% спрямо предходния месец, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо март 2018-а) се ускорява до 2,8% от 2,4% през февруари, но въпреки това продължава да отстъпва от върха от 3,6%, достигнат през миналия октомври.

Данните на НСИ са пореден знак за постепенно засилване на инфлационния натиск през първите месеци на настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!