Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половин милион младежи ще гласуват за първи път в Гърция

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас
Снимка: БГНЕС

След промяна на избирателния закон в Гърция за първи път ще гласуват и 17-годишните. Двете водещи партии СИРИЗА и „Нова демокрация“ насочват предизборната си стратегия към новите избиратели.

Над половин милион са младежите, които за първи път ще гласуват в Гърция на предстоящите през май евроизбори. След промяна на избирателния закон се дава право на вот на навършилите 17-годишна възраст. Към тези,които за първи път ще отидат до избирателните секции са и младежите до 21-годишна възраст, които на предишните избори са били непълнолетни.

Двете основни партии прилагат специална стратегия за привличане на новите избиратели, а те са 529 000 души.

Премиерът Алексис Ципрас направи специално обръщение, в което призова младите хора да не са пасивни на вота. „Вземете в ръце живота и бъдещето си“, заяви Ципрас.

СИРИЗА обръща специално внимание в предизборната си кампания към „децата на кризата“. Според статистиката управляващата партия има силно влияние сред младите хора.

Предизборният щаб на водещата опозиционна консервативна партия „Нова демокрация“ също провежда активна кампания за привличане на младите избиратели. Лидерът на партията Кириакос Мицотакис призова: „Не оставайте другите да решават вашето бъдеще“.

Редовни парламентарни избори в южната ни съседка трябва да се състоят на 20 октомври т.г. Скорошно проучване показа, че „Нова демокрация“ води на СИРИЗА с 11 процентни пункта. Сондажи за евроизборите през май сочат, че опозицията ще вкара 9 евродепутати срещу 6 на СИРИЗА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени