Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските борси след ръст на банковите акции

Основните европейски борси се оцветиха в зелено през първата половина на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от ръста на банковите акции и от инвеститорския оптимизъм относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай, но опасенията, свързани с растежа на глобалната икономика, ограничават днешното възходящо движение.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,14%, германският DAX 30 - с 0,17%, френският CAC 40 - с 0,14% и италианският MIB - с 0,39% благодарение най-вече на силно поскъпване на европейските банкови акции след представените в петък по-силни от очакваното финансови резултати на американските банки JP Morgan Chase и Wells Fargo за първото тримесечие на годината.

Акциите на германската Commerzbank поскъпват с 2,42%, на френската BNP Paribas - с 1,85% и на италианската UniCredit - с 1,92%., като вниманието на инвеститорите вече се насочва към предстоящото по-късно днес оповестяване на финансовия отчет за началото на годината на други две водещи американска банка в лицето на Goldman Sachs Group и Citigroup Inc.

Подкрепа за днешния инвеститорски риск-апетит продължава да оказва и петъчното силно представяне на пазарите на акции на Уолстрийт, както и изненадващото добрите данни в края на миналата седмица за китайския износ през март.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също се търгуват предпазливо на извънборсовата търговия в очакване на корпоративните отчети на Goldman Sachs Group и Citigroup Inc.

Фючърсите на DJIA се повишават със скромните 45 пункта (с 0,17%), на S&P500 - с едва 0,06%, докато фючърсите на Nasdaq100 се понижават с 0,1%, след като в петък и трите водещи фондови индекса отбелязаха солидни повишение благодарение на силно поскъпване на американските банкови акции след по-добрия от очакваното финансова отчет на JP Morgan за първото тримесечие. Индексът DJIA приключи отминалата седмица с ръст от близо 270 пункта (повишение с 1,03%), широкият индекс S&P500 се повиши с 0,66% и индексът Nasdaq Composite - с 0,46%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени