Eмисия новини
от 00.00 часа

Цветомира Цоцова: От малка палатка до къмпинг с термален СПА център

Сред интересните събития в София през отминалия уикенд беше едно сравнително необичайно изложение - на превозни средства за свободното време и средства за къмпингуване. Там любителите на активния туризъм имаха възможност да разгледат различни модели кемпери, каравани, различни видове палатки и разнообразно къмпинг оборудване. В специално създадено "палатково село" бяха представени семейни, ултралеки, трекинг, както и покривни палатки за автомобили.

Цветомира Цоцова от организаторите от Camping.bg представи в Неделното Радиокафе на Радио София изложението и разказа повече за целите и възможностите на онлайн платформата - място както за намиране на актуална информация за къмпингите в страната, така и инструмент за тяхното подпомагане и популяризирането им.

Заедно с това авторите на сайта изработват всяка година къмпинг карта на България, която вече се разпространява и в чужбина, като освен на български се отпечатва и на английски и немски език. В нея с пиктограми е отбелязано и какви услуги предлага всеки един къмпинг - дали има място за обслужване на тоалетни касети от кемпери и каравани, ресторант, колонки за ток, условия за хора с увреждания. Отбелязани са също основните забележителности в районите около къмпингите. През следващата година картата вече трябва да съдържа и препоръчителни маршрути, за да може бъде планирана и осъществена една наистина пълноценна и разнообразна къмпинг почивка.

А пътуването може да стане луксозно не само с кемпер, но и с големите луксозни палатки, каквито също бяха показани на изложението. Сред семейните палатки има такива, в които могат да бъдат разположени маси и столови, че дори и шкафове и спални. Техните удобства ги приближават дори до условията в домовете.

Интересен факт е, че няколко български къмпинга имат дори басейни. Един такъв пример е къмпинг "Оазис", разположен в близост до Своге. През юни тази година се очаква да отвори врати и първият термален СПА къмпинг в района на Велинград.    

Къмпинг-туризмът бележи голям възход в Европа, където статистиката показва ръст от 7% на регистрираните превозни средства за свободното време. В България този процент доре и по-висок, тъй като имаме да наваксваме, отбеляза с усмивка Цветомира.

Повече подробности за изложението, картата на къмпингите и тенденциите в активния туризъм - в интервюто на Лили Големинова с Цветомира Цоцова.

Галерия

Още от