Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: "Коалиция за България" се противопоставя на етнизирането на престъпността

Снимка: пресцентър АБВ

Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на отровена атмосфера и липса на държавност. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков.

През последните години има неща, които впечатляват със своята последователност и стремеж да бъде наложена атмосфера на омраза, непримиримост и нетърпимост. И тук държавата има много сериозна заслуга, допълни  Петков и обясни, че налице са системни закононарушения:

„Имаме тотално, организирано, последователно неспазване на закона, неравнопоставеност на българските граждани и насаждане на двойни стандарти. Имаме стотици незаконни жилища в България, които се обитават от български граждани, с ток и вода. Очевидно е, че това се стимулира, поставя в политическа зависимост определени групи и всичко това се материализира в определен изборен резултат“.

Петков подчерта, че „Коалиция за България“ се противопоставя остро на етнизирането на престъпността.

„Възмущението от незаконните къщи не би трябвало да бъде по-различно от незаконните сауни, нерегламентираните тераси, барбекюта. Стремежът да се етнизира престъпността не може да бъде продуктивен за държавата. Ако проследим статистиката, ще видим, че близо 4/5 от лишените от свобода са цигани. Това не пречи в продължение на повече от 25 години една политическа партия, в случая ВМРО, да спекулира с тезата, да насажда омраза и да използва омразата и да я превръща в единствен повод за своето съществуване. Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на отровена атмосфера и липса на държавност“.

Петков посочи още, че срещу хора, които не живеят в рамките на приличието, на добрия стандарт, срещу родители, които не се грижат за образованието на децата си, срещу общности, които се изживяват встрани от закона, елементът на обществената принуда е неизбежен. Обществена принуда не означава обществена репресия, това е форма на влияние, която трябва да държи определени членове на обществото в рамките на добрия начин на живот и признаването на правата и свободите на другия, каза в заключение Румен Петков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна