Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гарелов: Двете партии сякаш се надпреварват да си сервират услуги преди изборите

Снимка: БГНЕС

Питам се за какво беше необходимо всичко това с Националния пленум на БСП и кризата в ГЕРБ с евтините апартаменти. Коментарът е на журналиста Иван Гарелов пред БНР.

“Двете партии сякаш се надпреварват да си сервират услуги преди изборите. И вместо да се занимаваме с европейската тематика и с дебати с какво може да се помогне, ние се занимаваме с вътрешните им проблеми“.

И ако донякъде за ГЕРБ това е оправдано, тъй като една партия, когато е на власт, тогава започват центробежните сили, при опозицията би трябвало да бъде обратното - тогава започва да се стяга“, каза още Гарелов в интервю за предаването “Нещо повече“.

“Изглежда на някои взе вече да им се привижда властта. И се разиграха такива сцени, че аз просто не мога да повярвам, че това са сериозни хора“, посочи още той и допълни по повод участието на съветника на президента Румен Радев в евролистата:

“Иво Христов беше движещата сила да се събират интелигентни хора около президентството, за да се съветва с тях, да иска тяхното мнение. Отиването му в БСП означава едно, но напускането на президентството е доста любопитно, малко съм изненадан и озадачен“, посочи още Гарелов и допълни:

“Иначе не е лоша идеята, Иво е много умен и той определено ще бъде полезен на парламентарната група в Европарламента“.

“Смятам, че с изключение на тази прословута Истанбулска конвенция, едва ли е имало някаква много съществена разлика в принципните политически разбирания между Нинова и Станишев. /…/ Аз знаех, че тя (Нинова – бел. ред.) ще срещне много яростна съпротива на Националния форум. /…/ Бойко Борисов от кризата в ГЕРБ (с евтините апартаменти – бел. ред.) успя да излезе с няколко маневри, докато тук (в БСП – бел. ред.) аз не знам как ще се отрази. По силата на обстоятелствата той (Сергей Станишев – бел. ред.) става събирателно на всички недоволни. Тези, които искаха той да влезе в листата, не толкова държаха на самия Станишев, а просто защото той беше фигурата, която можеше да се противопостави по-силно и по този начин да събере цялата опозиционност на всички в едно“, коментира още журналистът.

Иван Гарелов изрази съмнения за начина, по който хората ще реагират и на тази подредба на листата.

Интервюто с Иван Гарелов може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!