Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града

Снимка: БГНЕС

100-тина души се събраха и тази вечер на централния площад пред сградата на общината в Габрово.

За равни права и задължения за всички български граждани настояват жителите на града, които дни наред протестираха срещу агресията и неспазването на правилата.

Исканията на демонстрантите са за законови промени, работещи институции и ефективен контрол.

Протестиращите събират подписи в подкрепа на исканията. Те ще бъдат отнесени до общината, законодателната, изпълнителната и съдебната власт у нас.

15 искания към властта отправят жители на Габрово след поредицата протести в града. Протестиращите отново се събират на площада пред Общината. Те настояват за промени в законодателството, работещи институции и гарантиране на равноправието на българските граждани.

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви. Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана – също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в Общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя.

Президентът Румен Радев коментира във Велико Търново: "Безкомпромисно и твърдо прилагане на закона. Да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност: ниското образование, липсата на  трудова заетост. Цели поколения в България израснаха с чувство за безнаказаност, затова и се вихри този произвол и гневът на хората е разбираем".

Държавният глава посочи, че основният проблем е в беззаконието, което е всеобщ проблем и за държавата: „Според мен трябват два паралелни подхода в този случай. Първият е безкомпромисно и твърдо прилагане на закона, вторият, много важен и стратегически подход, е да се води борба със социалните причини, които водят до престъпност – ниското образование и липсата на трудова заетост, на чувство на отговорност пред обществото“, заяви Радев.  

Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града:

Протестиращите започват събирането на подписи в подкрепа на исканията. Те настояват за работеща прокуратура и полицейско присъствие на местата в града, които определят като горещи точки, ефективни мерки срещу нарушителите на законите, бързи производства за хулигански прояви.

Проверка на доходите на незаетите лица и промени в законите за социалното подпомагане и за неизбежната самоотбрана също са част от исканията, които се очаква да бъдат внесени в общината, а след това кметът на Габрово да ги представи на среща с премиера и пред законодателя. Обстановката в града постепенно се нормализира след протестите и размириците, провокирани от побоя, нанесен от трима роми на продавач в централен магазин. Една трета от децата от ромското малцинство, които не бяха на училище, са се завърнали в класните стаи, посочиха от Регионалното управление на образованието. На работа са заетите с почистването на града: "Жените са си на работа, по крайните квартали също. Ако има напрежение, те няма да са на работа".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!