Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на Уолстрийт след финансовите отчети на Goldman Sachs и Citigroup

След кратко колебание в началото на търговията в понеделник основните фондови индекси на Уолстрийт започнаха да се понижават предпазливо, тъй като инвеститорите реагираха негативно на смесените финансови резултати на две от водещите американски банки - Goldman Sachs и Citigroup.

И двете кредитни институции отчетоха малко по-скромно от очакваното понижение на печалби през първото тримесечие на 2019-а година, но и по-слаби от прогнозите приходи, което предизвика спад на акциите на Goldman Sachs с близо 3% и на Citigroup - с 1%. Това стана факт, след като в края на предходната седмица други две големи американски банки - JP Morgan Chase и Welss Fargo представиха далеч по-добри финансовите за началото на годината, допринасяйки за добрия подем на пазарите на акциите на Уолстрийт през петъчната търговия.

Индексът DJIA се понижава с 57 пункта (с 0,22%), широкият индекс S&P500 - с 0,28% и технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,54%, докато индексът, включващ само банковите акции, се понижава с 0,6%.

От оповестените досега финансови отчети на 29 компании, влизащи в индекса S&P500, цели 79,3% представиха по-добри от очакваните печалби през първото тримесечие на годината, което е над средния процент за четвъртото тримесечие на 2018-а година, показват данни на Refinitiv.

Анализаторите на Уолстрийт очакват, че компаниите в индекса S&P500 ще покажат осреднено понижение на техните печалби през първото тримесечие с 2,3% спрямо година по-рано, като това би представяло първо понижение от 2016-а година насам. В същото време обаче те прогнозират, че финансовият сектор ще отчете осреднена печалба от 3%, като това би трябвало да се окаже един от малкото сектори с растеж на тримесечните печалби.

Акциите на Boeing Co. се понижават с близо 1%, след като американският президент Тръмп препоръча на самолетостроителния гигант да промени името на вече печално известните модели 737 MAX. Междувременно консултантската компания Brand Finance отбеляза, че негативната публичност на приземените по цял свят самолети от модела 737 MAX ще заличи 12 млрд. долара от стойността на този бранд на Boeing.

Понижението на акциите на Уолстрийт обаче изглежда ограничено от поредни информации, че САЩ и Китай са все по-близо до постигане на ключово търговско споразумение. В този дух беше и информация на Ройтерс, според която САЩ са готови да се откажат от едно най-важните си искания за премахване на китайските субсидии върху индустриалния сектор, за да се стигне до търговска сделка в рамките на месец или на малко повече време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени