Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търновски музей бе открита изложба по случай годишнината от приемането на Търновската конституция

Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново изложба, посветена на Търновската конституция, и връчи на кмета Даниел Панов решението на депутатите, с което градът беше обявен за историческа и духовна столица на България.

Лични вещи на депутатите, приели първата ни конституция преди 140 години, са предоставили 12 музея в страната. Във Велико Търново е короната на българския екзарх Антим I и оригиналът на Търновската конституция.

"Тук са артефакти и вещи от подписването на Търновската конституция и от Учредителното събрание и, повярвайте ми, много съм развълнувана, защото да се докоснеш до тези реликви в днешно време е голяма отговорност и голяма чест," заяви Караянчева при откриването на изложбата.

Приемайки решението на Народното събрание Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България, кметът на града Даниел Панов посочи:

"Той ни задължава много и ще имаме много отговорности. Той чертае един нов хоризонт за старопрестолния град Велико Търново. Надявам се това единство да се запази и за в бъдеще."

Петокласници от клуб „Млад депутат“ от основно училище „Св. Патриарх Евтимий“ подариха на Цвета Караянчева и Народното събрание направения от тях препис на Търновската конституция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени