Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС заседава във Велико Търново, отбелязва 140 години от приемането на Търновската конституция

| обновено на 16.04.19 в 11:58
9
Тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.
Снимка: БГНЕС

С тържествено заседание на парламента в сградата на Учредителното събрание се отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция. Във Велико Търново годишнината събра управляващи и опозиция. Парламентаристите приеха обръщение към българския народ, посветено на делото на учредителите и заветите на първата българска конституция. 

Честванията започнаха с празничен молебен, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. Включиха се депутатите от всички парламентарни групи с изключение на БСП. От социалистите в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“ дойде само говорителят на парламентарната група Елена Йончева.

Именно на този ден политиците трябва да показват пред българския народ единство, настоя председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

“След време никой няма да помни злободневните ни спорове, защото историята внимателно ще отсее само значимите резултати от нашата работа“.

„Трябва да носим отговорност пред нашите предци и да работим като не забравяме, че сме избрани не само като представители на своите партии, но и представляваме целия български народ", коментира Дариткова:

"Ние имаме закон, който дава възможност и днес ние - съвременните законотворци - да имаме един коректив, да носим отговорност пред тях и да търсим наистина тези решения, които са в интерес на хората".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Ако се върнем към истинско изпълнение на сега действащата Конституция, в много голяма степен ще удовлетворим очакванията на сънародниците си. Ние просто се отклонихме от нея. Да върнем силата на Конституцията чрез нейното изпълнение и да работим така, че законите да бъдат от народа и за народа ".

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че днешните политици не са успели да изпълнят завета на законотворците преди 140 години за върховенство на закона:

"Кризата, която има в страната на държавността, на институциите, в контекста на този ден, който преди всичко е създаване и утвърждаване на българската държавност, аз смятам, че не сме успели". 

Тържествената сесия на Народното събрание започна в 10.30 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“ с театрална възстановка, пресъздаваща приемането на Търновската конституция.

140 години след приемането на Търновската конституция в сградата на Учредителното събрание влязоха народните представители от 44-тото Народно събрание и официалните гости, сред които президентът Румен Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Въпреки бойкотът представителите на БСП дойдоха във Велико Търново в името на държавността.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри заседанието със звънеца на Учредителното събрание - запазена реликва, датирана от XV век и призова:

"И е важно да помним във всеки миг, че сме тук заради тях, а не заради себе си. Със сигурност допускаме грешки. Със сигурност трудно постигаме съгласие, но ако си припомним всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ".

Речи произнесоха и лидерите на всички парламентарни групи.

Даниела Дариткова от ГЕРБ призова за единство:

"Днес трудният български път, който започна преди 140 години, във Велико Търново, продължава. Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомним, че след време, подобно на онези първи народни представители, един ден ние също ще бъдем възприемани като едно цяло. След време никой няма да помни злободневните ни спорове, защото историята внимателно ще отсее само значимите резултати от нашата работа. Дали тези резултати ще бъдат оценени като успех или като провал ще покаже времето. Каквото и да е неговото решение обаче, тези резултати ще бъдат наше общо дело".

Лидерът на БСП беше категорична:

"Но и днес, около век и половина по-късно отново трябва да попитаме - равни ли сме всички пред закона?! Колко са свободни мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство?! Но, преди да мислим за нова конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като започнем да спазваме сегашната. Ние се отклонихме от нея!  Нека да я прилагаме. И с този призив пожелавам на всички сили и воля да го направим. Да върнем силата на конституцията чрез нейното изпълнение и да работим така, че законите да бъдат от народа и за народа".

Преди 140 години учредителите са показали, че могат да поставят националните интереси над партийните си пристрастия, изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За следването на закона призова Явор Нотев от "Обединени патриоти", а лидерът на "Воля" Веселин Марешки се обърна с призив – да се поучим от историческото дело.

В деня на Конституцията и празника на юриста главният прокурор Сотир Цацаров призова политиците за по-малко разделителни линии:

“Не толкова обвинения, не толкова взаимни замеряния с кал. Това не работи за България“.

На тържественото заседание бяха поканени да присъстват президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, ръководители на Върховния административен и касационен съд, главният прокурор, омбудсманът и представители на различни вероизповедания.

Кулминацията на тържествата по повод 140 години от Учредителното събрание и приемането на първата българска Конституция ще бъде тържествена заря-проверка и аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева днес във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия