Eмисия новини
от 18.00 часа

Евродепутатите обсъждат в Страсбург актуализиране на правилата за защита на потребителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите в Страсбург ще обсъждат актуализиране на правилата на ЕС за защита на потребителите, за справяне с проблема с подвеждащите рейтинги в онлайн пазарите и двойното качество на продуктите. Законодателството изменя четири съществуващи директиви за правата на потребителите: за нелоялните търговски практики, за правата на потребителите, за неравноправните клаузи в договорите и за обозначаването на цените.

Според подобрените правила онлайн пазарите и услугите за сравняване ще трябва да разкрият основните параметри, определящи класирането на офертите в търсачките. Новото законодателство, което ще бъде гласувано утре,  третира и т. нар. „двойно качество на продуктите“. То съдържа клауза, според която в срок от две години Европейската комисия  трябва да прецени дали този проблем да бъде добавен към черния списък с нелоялни търговски практики.

Тази сутрин евродепутатите ще обсъдят с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск удължаването на членството на Великобритания в ЕС до 31 октомври и европейските избори в кралството. Евродепутатите в Страсбург ще гласуват и нови правила за защита на лица в Евросъюза, сигнализиращи за нередности. Арестът на  основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Лондон се превърна снощи във водеща тема на дебата по директивата.

Активистката за климата Грета Тунберг, която вдъхнови „Ученическата стачка за климата“, ще отправи от Европарламента в Страсбург призив за ефективна борба с климатичните промени.

След среща с председателя Антонио Таяни, 16-годишната шведка призова младите европейци да гласуват на евроизборите, за да бъде чут гласът им за опазване на околната среда:

Това е огромна възможност да отправя послание към тези, които споделят моите виждания за климатичните сътресения и екологичната катастрофа. На младите хора, които се борят за бъдещето, бих казаха: продължавайте, справяте се страхотно! Има стотици хиляди студенти в Европа, които протестират заради  климата. Те пишат историята и трябва да се гордеят със себе си. От огромно значение е те да гласуват на тези европейски избори и така да окажат въздействие за промяната!“.Още от