Eмисия новини
от 19.00 часа

Борисов: Грузия има подкрепата на България за НАТО и ЕС

| обновено на 16.04.19 в 12:38
Мамука Бахтадзе и Бойко Борисов обсъдиха активизирането на икономическите и търговските отношения
Снимка: БГНЕС

Грузия има подкрепата на България за членство в НАТО и Европейският съюз, и страната е много по-напреднала от Украйна и Молдова, с които е в пакет. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговор с министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе, който е на официална визита в София. Премиерите се договориха до няколко месеца фериботната  връзка да стане ежедневна.

По думите на Борисов, Грузия е изключително важна за страната ни, защото от другата страна на морето събира връзките от още осем държави от Каспийския регион. Затова фериботната връзка, която в момента е два пъти седмично, трябва да стане два пъти дневно.

"Усилено строим "Хемус" с подобен фериботен обмен, ще върнем и блясъка на пристанище "Варна"“.

Дигиталната свързаност запад-изток е друга договорена тема. Ще се търсят инвеститори, имало и желаещи.

"Кабелът за пренос на целия Каспийски регион да ползва интернет".

Като голям производител на зелена електроенергия от водноелектрически централи Грузия е заявила интереси за пренос през Черно море на над 2 хиляди мегаватчаса електроенергия.

"Това ни е третият иновативен проект. Такъв се прави между Норвегия и Германия в момента".

Премиерът Бахтадзе подчерта, че между двата народа има великолепни исторически връзки, за което доказателство е Бачковският манастир, основан от двама грузински братя.


Борисов и Бахтадзе разговаряха през септември миналата година  в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН. Тогава двамата премиери обсъдиха подкрепата на България за евроатлантическата перспектива на Грузия, както и партньорството в отбраната и сигурността.


Още от