Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Иванов: Изключително кратък е срокът за офертите на IT-фирмите за Агенцията по вписванията

Снимка: БТА


Срокът за офертите от фирмите, които ще се състезават за поддръжка на информационните системи на Агенцията по вписванията, е изключително кратък. Това каза пред БНР експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Обявената обществена поръчка от Агенцията по вписванията е за 429 хил. лв. без ДДС. Сега институцията дава 98 хил. лв., а срокът за офертите е едва краят на април.

„Бюджетирането за тези поръчки започва от предходната година. Няма как да не знаят кога изтича договорът, още по-малко да оставят такъв кратък срок за набирането му, освен ако в крайна сметка условията, които са поставени, и броят на специалистите, които те искат, не водят към конкретен изпълнител. В момента не мога да кажа със сигурност кой е той, но по всяка вероятност това ще води до определен доста ограничен кръг фирми, които биха могли да се класират, както и би било редно, тъй като това не е работа за всяка компания, която иска да се упражнява върху система, която влияе на националната сигурност“, обясни Иванов в предаването „Преди всички“.

Според него на високите критерии за тази работа отговарят 2 до 4 компании в България.

Нещата изглеждат добре планирани, каза Иванов, но добави, че излиза етичният въпрос със заплащането на държавните служители:

„С тези безумни ограничения, с тези безумни тавани на специалисти, които са кът в държавата, да ги ограничаваме, че могат да взимат 1000-1500 лв., защото такъв бил моралният кодекс на заплащането в страната, мисля, че няма да доведе до нищо добро в бъдеще и все повече и повече ще се задълбочава кризата между частния сектор и държавата. В крайна сметка това, което ще прави всеки един публичен орган, е да харчи колосална сума пари за подизпълнители вместо да си има свои. Другият вариант – да има една например държавна агенция за електронно управление – да има екип от такива специалисти, които да обслужват всички останали“.

Експерът не очаква нов срив на регистри. „Ако има обжалване на срока за изпълнение на поръчката, няма пречка договорът със сегашната фирма да бъде удължен за известно време. Агенцията има и друг инструмент – като обект по национална сигурност те може да водят обществени поръчки по съкратени процедури“, обясни Спас Иванов. Въпреки това той не очаква да има обжалвания:

„Смятам, че ще има положително развитие, дано да не е за 3 дни или 3 години, т.е. да не се забрави случая и след 2-3 години да тръгнем по стария начин“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна