Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският протекционизъм е най-големият риск за световната икономика, предупреди шефът на ЯЦБ

Харухико Курода, шеф на Японската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода посочи пред телевизия CNBC, че нарастващият търговски протекционизъм по цял свят е най-голямата заплаха за глобалния икономически растеж.

Коментарите на Курода идват в момент, когато Китай и САЩ се опитват да постигнат търговска сделка, целяща да сложи на продължаващата близо година война с митническите тарифи.

Инвеститорите се притесняват от възможността за продължителна търговска война, тъй като това може да попречи на бъдещите корпоративни печалби. Международният валутен фонд намали прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2019-а година до 3,3% от 3,5%, като търговията беше посочена като един от основните рискове.

"Между другото, основният сценарий в "Световните икономически перспективи" на МВФ предполага, че търговският конфликт между САЩ и Китай няма да се влоши", отбеляза шефът на ЯЦБ и допълни: "Ако търговският конфликт се влоши, това може да доведе до различни перспективи пред глобалната икономика".

Въпреки тези опасения Курода отбеляза, че китайската икономика "вероятно ще се възстанови през втората половина" на 2019-а година, подчертавайки "огромните фискални стимулиращи мерки, които вече предприе правителството в Пекин".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени