Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каунт Бейзи

БНР Новини
Снимка: countbasie.com

Уилям „Каунт“ Бейзи или познат само като Каунт Бейзи, е американски джазпианист и композитор. В продължение на почти 50 години той ръководи своя оркестър „Каунт Бейзи Оркестра“, чрез който стават известни много изявени музиканти, като саксофонистите Лестър Йънг и Хършъл Еванс, тромпетистите Бък Клейтън и Суитс Едисън и певците Джими Ръшинг и Джо Уилямс. Сред най-известните песни на Каунт Бейзи са One O'Clock Jump и April In Paris.

Като младеж Каунт Бейзи тръгва да търси късмета си из Америка. По времето на своите странствания в Канзас сити среща двама от бъдещите си дългогодишни съратници – блус певеца Джиме Ръшинг и контрабасиста Уолтър Пейдж. Това се случва през 1929 година. Заедно създават най-суингиращия оркестър в историята на джаза, чийто лидер е известният Бени Мотън от Канзас сити.

След неговата нелепа смърт мястото му е заето от Каунт Бейзи. Всъщност този оркестър се превръща в чудо благодарение на продуцента Джон Хемънд, който го чува по радиото в колата си на път за Чикаго. Първите ангажименти в Ню Йорк са още през 1936 г., а година по-късно идва ред и на първите записи.

петък, 26 април от 17.30 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна