Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" е свел избора за нов автомобилен завод до България и Турция

Очаква се автмобилният гигант да вземе окончателно решение след католическия Великиден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според информации на германски медии компанията "Фолксваген" (Volkswagen) е свела до две държави своя избор за строителството на автомобилен завод в Югоизточна Европа.

Позовавайки се на агенция ДПА и на бизнес ежедневника "Ханделсблат", сайтът www.seenews.com съобщи, че надзорният съвет на водещия германски автомобилостроител ще избира между България и Турция на среща след края на католическите Великденските празници, които са този уикенд.

В информацията също така се напомня, че сръбският президент Александър Вучич заяви през март, че "Фолксваген" ще избира между България, Сърбия, Румъния и Турция като нова локация на завод за производство на автомобили.

Според "Ханделсблат" обаче, по-ниските разходи за труд в сравнение с Германия са основното предимство както на България, така и на Турция. Изданието също така припомня, че потенциалното изграждане на фабрика в Югоизточна Европа е предизвикало безпокойство в работния съвет на "Фолксваген", който е призовал ръководството на компанията да реинвестира в съществуващи инсталации вместо да отваря нови.

"Ханделсблат" съобщава, че делегация на "Фолксваген" е инспектирала детска градина с немски език в София, като това е станало факт само ден преди официалното посещение на германския федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в България на 4-ти април.

През миналия ноември главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс обяви, че компанията търси място за изграждане на нов автомобилен завод на стойност около 1,4 млрд. евро в Източна Европа, който да стартира производство след 2022-а година.

Компанията планира да прехвърли производството си на автомобили с повишена проходимост (SUV) от моделите Skoda Karoq и Seat Ateca в новата фабрика, в която ще работят 5000 служители, от досегашния завод в Квасини, Чехия, посочи през миналата година Херберт Дийс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени