Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Стефан Добрев: Нанесените щети на „Нотр Дам“ не са непоправими

Арх. Стефан Добрев
Снимка: Архив

Пожарът в „Нотр Дам“ - символ на Париж, е огромна трагедия, заяви пред БНР арх. Стефан Добрев, който в продължение на години е живял във френската столицата и само преди два дни се е върнал оттам.

За щастие огромните усилия на пожарникарите се увенчаха с успех и те спряха пожара, каза арх. Добрев в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

„Твърди се, че около две трети от покрива е изгорял. Чисто конструктивно покривът е една много сложна дървена конструкция, която майсторите от Средновековието са измислили, за да покрият огромните подпори и разстояние. Тази конструкция е създадена от огромни дъбови трупи и е издържала на всякакви изпитания. Имало е пожари, но не и от този мащаб“, припомни той.

Арх. Добрев разказа още, че последната голяма реставрация на „Нотр Дам“ е от XIX в. от много известния френски архитект Виоле льо Дюк. Именно той построява тази висока като стрела кула, която много драматично вчера стана жертва на огъня.

"Всички нанесени щети не са непоправими, огънят бе спрян навреме и не засегна големите каменни кули. Нещата са напълно поправими, макар и не 100 процента в предишния си вид", каза Добрев.

Той посочи, че за тези паметници на културата има извънредно точни чертежи, по които биха могли да бъдат възстановени в най-скоро време, за около 5 до 10 години.

Целия разговор можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна