Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емилия Друмева: Успехът на борбата със злоупотребите с власт все още е на хоризонта

проф. Емилия Друмева
Снимка: БГНЕС

16 април е празник на цяла България, не само на юристите, коментира пред БНР проф. Емилия Друмева, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, а сега секретар по правните въпроси в президентството.

„Със сигурност можем да черпим вдъхновение от Търновската конституция днес и това е дори наше задължение. Създаването и подписването ѝ на днешния ден са звездни мигове на съзидание и надежда, защото така се пази жива каузата на независима и демократична България, когато вместо органически устав народните представители приемат конституция на възродената българска държава“, каза проф. Друмева в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“.

Тя посочи, че тази конституция няма за задача да преустрои държавата, както е със следващите конституции, а полага основите на една, възстановена след 5 века османско иго, държава.

„Въпреки липсата на политически опит, без претенциите за съвършенство, се създава една от най-демократичните за времето си конституции“, подчерта тя. И допълни, че днешното честване е добър повод да се замислим къде сме ние в отстояването на конституционализма след 140 години.

„Днес се полагат усилия за поставяне на правата и свободите на гражданите във фокуса на управлението и за възпиране на злоупотребата с власт. Но успехът от тези усилия е все още на хоризонта“, каза проф. Друмева.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени