Eмисия новини
от 04.00 часа

Конкуренцията доведе до успехите на женската борба, смята Петър Касабов

Медалистите от европейското първенство по борба.
Снимка: Пресклуб "България"

Огромната конкуренция в националния отбор за жени доведе до успехите на изминалите европейски и световни първенства по борба, заяви старши треньорът на тима Петър Касабов. Тайбе Юсеин, Биляна Дудова, Евелина Николова и Миглена Селишка спечелиха четири от шестте медала за България в Букурещ, но селекционерът е категоричен, че те не трябва да се отпускат или разсейват, защото гарантирани места в състава няма.

"Спечелихме купата (за второ място в отборното класиране) с доста пот и труд. Благодаря на момичетата, че се събраха в един много труден момент, концентрираха се, мобилизираха се и дадоха всичко от себе си на европейското първенство. Те си заслужиха медалите. Радвам се и съм доволен от това, че имахме възможност дори за повече. Това ме прави щастлив и ми дава стимул да работя", каза той.

"При нас всички олимпийски категории са наредени. Биляна Дудова ще сваля на 57 килограма, но в националния отбор няма гаранция, защото имаме много турнири. Всеки си печели мястото в отбора, ако трябва и с преборвания, както беше преди европейското първенство. Вижда се, че когато има конкуренция, има и успехи. Който се отпусне или разсее - отпада", продължи Касабов на пресконференция след европейските финали.

През последните две години националният отбор за жени изгради традиция да води редовно подготовка в Япония, която има може би най-силната женска борба в света. Това дава резултати и Касабов ще заведе отново дамите на лагер в азиатската страна през месец май. През лятото пък предстоят тренировки в Белмекен и след това са световните финали в Астана.

"На 3 май пътуваме за Япония и се прибираме на 19-и. Скоро след това започва ранкинг турнир в Италия. На 30-и е отборният шампионат на България и след това ни зове Белмекен. Просто сме в режим лагер, турнир, лагер, турнир и световно първенство", каза още Касабов.

"Преди самото първенство бях притеснена, но след първата среща усетих увереността, от която имах нужда. След схватката с украинката вече знаех, че няма кой да ме спре по пътя към втората ми европейска титла", заяви шампионката Юсеин по време на пресконференция.

"Бях си определила украинката за най-сериозен конкурент за титлата, защото на "Дан Колов" загубих финала срещу нейна сънародничка, която тя после е преборила за квота за европейското първенство. Успях да я победя, а след това се справих и с азерката за по-малко от минута. Това беше преломният момент и вече знаех, че няма какво да ме спре", добави тя.

Още от
Старт на колоездачите в

Екстремните спортове 9-15 юни

публикувано на 15.06.19 в 19:59

Най-четени