Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов музей в Париж представя историята на парфюма

Използван за погребални ритуали преди новата ера, за да се прикрият зловония през Средновековието и станал атрибут на лукса и удоволствието в наши дни, парфюмът е представен в нов музей в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В частен хотел близо до сградата на Парижката опера производителят на парфюми "Фрагонар" със седалище в Грас представя умения, свързани с този град на Лазурния бряг. Грас е смятан за люлка на световната парфюмерия и през 2018 г. бе включен в Списъка на световното нематериално наследство на ЮНЕСКО. 

"Ако ги доведа тук, децата ми не трябва да се отегчават. Искам също пристигналите във Франция китайски туристи веднага да си създадат представа за този занаят", заяви Аниес Коста, която е наследничка на "династията" Фрагонар. Придружени от екскурзовод, посетителите имат възможността да видят изложените 400 флакончета, предназначени да бъдат създадени комбинации от различни благоухания и използвани до 20-и век.

Сред изложените експонати е ковчежето на Мария Антоанета, "парфюмираната кралица", която за разлика от съвременниците във Франция запазила добрите си хигиенни навици от детството си във Виена. Метални съдове, в които се поставяли попили етерично масло гъбички, представят Средновековието, когато парфюмът става синоним на езичество за Църквата, но все пак му приписват умението да отблъсква пренасяни от водата епидемии. Мъжете, тръгнали на кръстоносни походи, се завръщали, носейки със себе си редки подправки и източници на различни аромати. От флакончета, пълни с нещо като оцет, се отделяла силна миризма, за да може жени, които са припаднали заради прекалено стегнатите им корсети, да се върнат в съзнание. 

През 18-и век настъпва обрат – леките парфюми вече не са използвани за прикриване на лоша миризма, а за удоволствие. "Днес се предпочитат ефирните парфюми – отбеляза Коста. – Ако помиришете парфюми от началото на 20-и век, ще останете изненадани. Те имали тежък аромат. Това е като гласовете по радиото – онези от 50-те години на миналия век се различават от днешните." 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна