Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Внушенията за дълбок разлом в БСП са пресилени

Снимка: БГНЕС

Внушенията за апокалиптични сценарии за дълбок разлом в БСП са пресилени, заяви пред БНР Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП и бивш председател на социалистическата партия.

В предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ той уточни, че става въпрос за това, че ръководството се е опитало да наложи една листа за евроизборите, но не успя.

„Листата беше разместена след тайно гласуване и листата е подредена по различен от виждането на председателя Нинова начин“, каза предшественикът ѝ Миков.

„В листата имаме млади хора (Петър Витанов и Цветелина Пенкова - б.р.), които имат деловата компетентност да бъдат представители на БСП в Европарламента. Никой не се е родил популярен“, отбеляза Миков в отговор на въпрос за липсата на популярност на двамата кандидати за ЕП.

„Позицията на Нинова, че няма да носи отговорност за резултата от евроизборите, е продукт на изпуснати нерви. Тя може да казва всичко, но на първо място председателят носи отговорността и няма как да избяга от нея за всеки едни избори“, подчерта още бившият лидер на БСП и допълни, че „позицията на бягство от отговорност няма как да се случи“.

„Освен това листата в този ѝ състав, с изключение на двама души, единият от които е председателят на ПЕС Сергей Станишев, и още едно име, е предложена от ръководството“, каза Михаил Миков.

По повод заетото от Иво Христов, шеф на кабинета на президента Румен Радев, четвърта позиция в евролистата на БСП Миков изтъкна, че това е „еднолично решение на г-жа Нинова“.

"Първоначално в партията се коментираше името на проф. Иво Христов, така че се получи подмяна. ... Определено смятам, че имаше злоупотреба с тези имена, но трябва да гледаме напред“, каза Миков.

Той отхвърли категорично всякакви твърдения, че е  получил 30 млн. лева, за да се откаже от лидерското място в БСП.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени