Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

136 работодатели и много студенти се включиха в осмото издание на изложението „Стажове“ в ТУ-София

3
В Техническия университет-София се провежда изложение „Стажове 2019“.
Снимка: БГНЕС

136 работодатели и много студенти взеха участие в осмото издание на изложението „Стажове“ в Техническия университет в София. Целта на изложението е младежите да направят първи стъпки в кариерата си, а работодателите да се запознаят отблизо със своите бъдещи кадри.

В рамките на днешния ден, представители на работодателските организации ще имат възможност да осъществят директен контакт със студентите и да им представят своята дейност, свободни стажантски позиции и стипендиантски програми. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и председател на Съвета на настоятелите на Техническия университет заяви:

"В България, завършилите технически училища, се реализират много по-добре, сравнено с останалите университети - и като възнаграждение, и като удовлетвореност от работата. Много по-голяма степен те се реализират в страната".

Ректорът на Техническия университет- проф. Георги Михов - определи изложението като взаимно ухажване - между работодателите и студентите:

"Ползите от това ухажване е не само за двете страни, но и цялата ни държава печели, индустрията, обществото". 

Взаимоотношенията на техническия университет с бизнеса са от отдавна, обясни проф. Михов. Той посочи и студентите от кои конкретни специалности се реализират най-лесно и бързо на пазара на труда:

Като реализация най-добре са студентите от IT специалностите - компютърните системи и технологии, също телекомуникациите, авиационното инженерство. Има глад за инженери от всички специалности".

Ваня Петрова от фирма за производство на магнитни сензори разказа какви студенти се търсят в нея:

"Имаме и свободни позиции, и стажантски програми. Имаме и лятна академия - платформа за лятна заетост, която е насочена към младите хора в България, които имат над 18 години. Назначават се на трудов договор. За повечето от децата това е първи трудов договор. Възползват се от всички придобивки, които фирмата дава на своите служители".

80 на сто от младите хора, които участват в летните академии и стажантските програми на фирмата, остават в нея. Стажовете във фирмата са платени, обясни Петрова.

Владислав, студент 3 курс в специалност Индустриален мениджмънт в Техническия университет, бе един от посетителите на изложението. Той търси стаж по специалността му през лятото:

"Нямам представа какво ме чака. Не е най-важното заплащането, по-важно е да си упражня уменията".

Интересът на Владислав е насочен предимно към чуждестранните фирми:

"Според мнението на много приятели е по-голяма вероятността там да се научиш на техники от цял свят, докато българските компании са с малко по-изостанали техники. Самото мислене е по-различно. Предпочитам да остана в България, стига заплащането да бъде адекватно".

Според Людмил Стойчев, който близо 28 г. наблюдава като анализатор сектора на информационните технологии, на България са нужни дейта-центрове (data centre).

„Както атомната електроцентрала ни направи атомна сила, така един такъв дейта-център ще ни направи сила в тази област. Трябва среда, обучение, инвестиции. Трябва национална програма. Трябва да започне през училищата, през университетите, през министерство на информационните технологии. Ако умеете да работите с информацията, ви има на пазара и сте ефективни. Оцелявате, произвеждате, конкурирате се, дали ще е с услуга или с продукт, хората ви вземат добри заплати, инвестирате, имате бъдеще. С добра воля това нещо може да се случи“, смята Людмил Стойчев. 


Репортажи на Андрей Борисов и Добромир Видев за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна