Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Портрет на приятел" през погледа на Иглика Трифонова

БНР Новини

Петата изложба в рамките на проекта на Софийската градска художествена галерия „Другото око“, стартирал за първи път през 2010 година, се нарича „Портрет на приятел“. Основният смисъл на проекта е външни куратори да бъдат поканени във фондовете на галерията и, имайки на разположение произведенията на музейната колекция, да изберат посока и идея за експозиция. Куратор на изложбата, която се открива довечера в СГХГ, е Иглика Трифонова – кинорежисьор и сценарист, автор на 10 документални филма – носители на национални и международни награди, най-популярните от които са “Разкази за убийства” и “Писмо до Америка”.

В ролята си на куратор този път Иглика Трифонова ни повежда към близостта с личността, с отделния образ. Изложбата е резултат от интересни разговори, внимателна селекция и един нов поглед към една всъщност многократно коментирана тема – портретът. Експозицията включва повече от 100 произведения от различни видове: живопис, скулптура, фотография.

Представени са произведения на знакови за българското изкуство имена като Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев, Васка Емануилова. Показателно за интересното кураторско решение на Иглика Трифонова е, че в изложбата присъстват творби, които за първи път напускат музейните хранилища, представят своите автори в съвсем различна светлина и носят необичайни пресечни точки между образи, стилове и периоди.

Иглика Трифонова гостува на „Артефир“, за да ни представи изложбата на СГХГ „Портрет на приятел“, която се открива на 16 април и ще продължи до 2 юни. Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с нея.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна