Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на ЕЦБ смятат, че последните икономически прогнози на банката са прекалено оптимистични

Неколцина членове на ЕЦБ смятат, че последните икономически прогнози на банката са прекалено оптимистични с оглед на все още слабия растеж на китайската икономика и продължаващите търговски напрежения, заявиха пред Ройтерс четири източника, запознати с водените дискусии.

"Значително малцинство" по време на редовното заседание на ЕЦБ през миналата седмица е изразило съмнение, че дългоочакваното възстановяване на растежа ще настъпи през втората половина на годината, а някои от тях дори са оспорили точността на моделите за прогнозиране на централната банка, като се има предвид тяхната продължителна история на низходяща ревизия, посочиха източниците на Ройтерс.

От агенцията отбелязват, че говорител на ЕЦБ е отказал да коментира тази информация.

Досега централната банка поддържаше тезата, че много от факторите, които ограничават икономическия растеж, са само временни, от което следва, че икономиката ще започне да се възстанови през второто полугодие. Подобно мнение изрази през миналия уикенд и шефът на ЕЦБ Марио Драги, посочвайки, че има признаци, че тези негативни фактори отслабват, въпреки че политическата несигурност се разраства.

Някои от членовете на Управителния съвет на ЕЦБ обаче не са били толкова уверени, смятайки, че пречките пред икономическия растежа не са само временни и с оглед на това няма причина да се очаква някакъв значителен отскок през втората половина на годината, посочиха източниците на Ройтерс.

Те са посочили, че слабият растеж на световната търговия изглежда по-постоянен, търговските войни вече изглеждат по-скоро като норма, отколкото като изключение и въпреки, че китайският растеж изглежда се стабилизира, търсенето от страна на Пекин е малко вероятно да нарасне в обозримо бъдеще.

Някои от членовете на ЕЦБ са стигнали дори дотам да заявят, че методологията на централната банка за прогнозиране може да се наложи да бъде преразгледана, тъй като прогнозите постоянно са по-оптимистични и редовно се намаляват през всяко следващо тримесечие, съобщиха източниците на Ройтерс.

За последно ЕЦБ очаква повишение на БВП на еврозоната през 2019-а година с 1,1%, но след като три месеца по-рано се разчиташе на растеж от 1,7 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна