Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите на Търновската конституция слагат темелите на новата българска държава

Скандалите са ненаучени уроци от преди 140 години

Важни са големите въпроси за законността, добродетелността, почтеността, отговорността и служенето на хората

Снимка: БНТ

Скандалите ни съпътстват, защото, може би, не сме научили някои от уроците още на Учредителното събрание - че каквито и спорове да има, все пак има едни добродетели, които трябва да спазваме и да бъдем отговорни. 

Това заяви пред Радио Пловдив професорът по конституционно право Екатерина Михайлова, бивш депутат, два мандата заместник-председател на Народното събрание. 

Тя посочи, че Апартаментгейт и другите скандали изваждат големи въпроси - въпроса за законността, за добродетелността, за почтеността, за отговорността и за служенето, когато си на определена позиция и представляваш хората. 

Това не са празни понятия и ако се върнем в онези години, ще видим, че немалко депутати отстояват именно тези принципи и това им дава куража да стигнат до тези решения, на които днес се възхищаваме и казваме, че се модернизира българската държава, подчерта Михайлова.

Тя обърна внимание, че днешните ситуации в парламента с липсата на кворум и пререканията между депутатите не са нещо ново. 

Четейки дневниците на Учредителното събрание, можем да видим, че и в онези времена е имало бурни спорове и нещо повече - имало е и обиди, и популистки изказвания, в резултат на които и преди 140 години е имало напускания на парламента от една голяма група народни представители. Така известно време парламентът не е могъл да заседава. 

Но, трябва да бъде отбелязано, че всички депутати или поне в много голямата си част се връщат в парламента и подписват конституцията, защото с убеждението и вярата, че наистина слагат едно начало - на първо място на свободата и на модернизирането на българската държава.

Проф. Екатерина Михайлова посочи, че Търновската конституция въвежда принципите на модерната държава. Тези принципи са изключително напредничави и са завоевания на европейската политическа и философска мисъл. Заема се едно от най - доброто, което има в момента, и се пренася в текстовете на конституцията. 

Наистина слагат се новите темели - и суверенитета, и разделението на властите, избираеми депутати, а не назначаеми, всеобщо избирателно право, свободен мандат на народните представители, политическа, а не само съдебна отговорност.

Търновската конституция  има тежка, противоречива съдба от първия момент, от самото й създаване, отбеляза Михайлова. Тя призна, че конституцията се употребява за политически цели.

Начинът, по който в една конституция са регламентирани правомощията на институциите, са политически решения. 

Властта изкушава. Теорията на разделението на властите не е случайна, коментира юристката. 

Тя е убедена, че трябва да се защитават добрите принципи в конституцията. А това изисква ежедневна работа и то не само на съдиите, а и на гражданите.

Що се отнася до предстоящите евроизбори, Екатерина Михайлова заяви, че е важно преди изборите да има смислен дебат. 

Необходимо е да се чуят позициите на политическите лидери каква Европа и каква България в Европа те виждат.

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Екатерина Михайлова е в звуковия файл.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени