Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на индустриалното производство в САЩ през март

Индустриалното производство в САЩ се понижи изненадващо през март, докато промишленото производство остана без промяна, но след спад през предходните два месеца от началото на годината, показват официални данни на Федералния резерв, които сякаш са знак, че забавянето на глобалния икономически растеж продължава да оказва натиск и върху американския производствен сектор.

Индустриалното производство се понижи през март с 0,1% спрямо февруари, когато нарасна с 0,1% и след спад с 0,3% през януари, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,2 на сто. В резултат на това индустриалното производство се сви през първото тримесечие с 0,3% на годишна база след ръст с 4% през последните три месеца на 2018-а година.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, остана на нивото от февруари, когато се понижи с 0,3% и  след спад с 0,5% през януари. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ. В рамките на първото тримесечие промишленото производство се понижи на годишна база с 1,1%, като това представлява първо понижение от третото тримесечие на 2016-а година насам.

Производството в автомобилния сектор се сви през март с 2,5%, а в рамките на първото тримесечие с цели 12,8%, отбелязвайки най-силен спад от близо осем години насам.

Промишлената активност продължава да губи скорост с оглед на отслабване на растежа на капиталовите разходи, който се дължеше до голям степен на мащабните данъчни съкращения за 1,5 трлн. долара, влезли в сила от началото на миналата година. Във вреда за промишлената активност са и търговската война между САЩ и Китай, все още доста скъпият американски долар и отслабващият икономически растеж в световен план, като всички тези фактори вредят на американския експорт.

Минно-добивното производство се понижи през март с 0,8%, докато производството в сектора на комуналните услуги се увеличи с 0,2 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности през март се понижи до 78,8% от 79,0% през февруари, а в рамките само на промишлеността остана без промяна на ниво от 79,9%.

Днешните данни потвърждават, че слабостта на индустриалното производство на САЩ от последните няколко месеца остава в сила и през март. Преди доклада на Федералния резерв имаше надежди, че неотдавнашното подобрение на промишлените бизнес нагласи в Китай и в САЩ ще доведе до по-стабилен промишлен сектор, но днешните данни сякаш опровергават тези очаквания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна