Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Иванова: Двойният стандарт при храните е мит

Яна Иванова
Снимка: БГНЕС

Не всяка разлика в рецептите означава различно качество, коментира пред БНР Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружението „Храни и напитки България“, предстоящото гласуване в Европарламента на нови правила за двойното качество на продуктите.

„Формулировката, която бе приета на 2 април, която се надяваме утре да бъде гласувана, ще отчита тези обективни и легитимни причини, които понякога водят до разлика в рецептата и които няма да се считат за двоен стандарт, тъй като не водят до различно качество“, каза Иванова в предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Тя категорично отхвърли заключенията, че едни и същи храни са с различно качество в Източна и Западна Европа, включително и на по-високи цени на българския пазар.

И подчерта, че изследванията за двоен стандарт на храните, които бяха направени през 2017 г. и на европейско ниво и в България, бяха подробно анализирани от Обединения изследователски център към Европарламента. „Беше констатирано, че тези изследвания са направени при неясна методология и в много случаи можем да кажем, че са сравнявани несравними неща“, отбеляза Иванова.

Изготвени са нови специални правила, по които да се извърши нова оценка и сравнения. Тя е направена в 19 държави на над 150 продукта и резултатите се чакат всеки момент.

„Тогава всички ще се убедят, че такова нещо като по-ниско качество Изток-Запад просто не съществува. Да, има различни рецепти, но в повечето случаи те не са разлика в качеството, а въпрос на обективни причини като използване на местни продукти, съобразяване с местно законодателство, което има определени изисквания за употреба на местни продукти“, каза Яна Иванова.

До края на месеца чака изследването, за да се развенчае този мит за непрекъснатото разделение на Изток и Запад, изтъкна още тя.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна