Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 1 млрд. евро събрани за ден за възстановяването на катедралата "Нотр Дам"

Румяна Угърчинска: Пожарът в Нотр Дам сплоти света

| обновено на 17.04.19 в 17:04
2
Оставени от туристи цветя в района на опожарената катедрала в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко преди 20.00 часа българско време ще забият камбаните на всички френски катедрали - точно два дни след избухването на пожара в катедралата "Нотр Дам". В своя реч снощи френският президент Еманюел Макрон обеща емблематичният католически храм да бъде възстановен в рамките на пет години.

"Да възстановим Нотр Дам още по-красива в следващите пет години" - това пожела френският президент Еманюел Макрон в краткото си обръщение към французите снощи, напомняйки им, че са народ-строител, винаги възстановявал разрушените си паметници. Даренията за пострадалата катедрала вече са на път да достигнат 1 милиард евро. Сенатори от партията на Републиканците предложиха проектозакон за данъчни облекчения за дарителите, допринесли за реставрацията на катедралата. Експерти обаче са обезпокоени за устойчивостта на сградата.

Редица европейски държави, сред които и България, предложиха помощта си. Това направи и руският президент Владимир Путин.

Трийсет души са били разпитани във връзка с разследването за причините на пожара. Разпитите ще продължат и днес.

Стотици християни се събраха снощи на молитвено бдение в близост до изгорелия храм.

Според властите катедралата е била на минути от тотална разруха, като ключови са били смели действия на 400-те пожарникари в рамките на критичен половин час от бедствието. Франс прес описва и жива верига от огнеборци, спасила много от реликвите в катедралата в пика на пожара, с огромен риск за живота им.

"Това нещастие сплоти не само Франция. Нотр Дам е катедрала, не само паметник на културата и историята, а нещо много повече. В този храм има толкова символи. Франция е силна в драматичните моментите“, каза в интервю за предаването "Нещо повече" Румяна Угърчинска, българска журналистка, която живее от дълги години във Франция.

Интервю с Румяна Угърчинска можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени