Eмисия новини
от 04.00 часа

Депутатите разглеждат промени в Закона за Търговския регистър

| обновено на 17.04.19 в 14:50
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът разглежда промени в Закона за Търговския регистър, чиято цел е да улеснят подаването на заявления за собственост. Депутатите трябва да гласуват и изменения в закона срещу изпирането на пари.

В случай, че не бъдат предприети законодателни мерки за уреждане на изискванията и сроковете, може да се очаква посоченият брой субекти, които не са осъществявали дейност през финансовата 2018 година, да предприемат действия за обявяване на декларации в информационната система, последицата ще е натрупване на огромен брой заявления в Агенцията по вписванията. Затова дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, ще се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления, предлага Министерският съвет. 

Целта на промените е да се предотврати претоварване на Агенцията по вписвания с декларации от неактивни предприятия, които според официалната статистика, са между 150 и 200 хил.

Затова Министерският съвет предлага на парламента декларациите на фирмите, регистрирани в офшорни зони например, да се разглеждат отделно от другите.

Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че промените се правят за улеснение: "Казвайки, че ние ще ги вписваме отделно от другите заявления, освобождаваме Търговския регистър на първо място приоритетно той да разглежда и вписва заявленията за регистрация на фирма. Трябва да разглеждаме тази промяна отново в контекста на намаляване на административната тежест".

Промените в закона за Търговския регистър решават и проблем, който може да се превърне в сериозна заплаха за нормалното извършване на вписванията, каза и народният представител от "Обединените патриоти" и зам.-председателят на Правната комисия Християн Митев:

"Ако тук и сега се провалим в усилията си да решим този проблем и ако не приемем тези промени, ние не просто само ще създадем проблем на търговците и на оборота, но и в един дългосрочен план ще компрометираме доверието, което е изградено, бих казал даже крехкото доверие на гражданите и на обществото в електронизацията на правораздаването".    Още от

Най-четени