Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегията за развитие на културата в 100 страници

| обновено на 17.04.19 в 14:37
Стратегията беше представена от заместник-министъра на културата Румен Димитров.
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата организира в НДК широка обществена дискусия за изработването на окончателен проект на Стратегия за развитие на културата в следващите 10 години. Това е първото обсъждане на документа, а темата е „Културно наследство и визуални изкуства“. В следващите седмици ще се проведат дискусии и по останалите теми от стратегията.

Точно 100 са страниците, на които се побира проектът за културна стратегия. Творческа мобилност, опазване на културното наследство и качествено образование в областта на културата и изкуството са само част от акцентите в проектодокумента, върху който са работили 150 души, разпределени в няколко работни групи.

Промени в законодателството, децентрализация в сектора, равнопоставеност на частни, държавни и общински институции, културен туризъм и модерна материална база е необходимо да има, за да бъде българската култура част от Европа, е записано в стратегията, която беше представена в залата от заместник-министъра на културата Румен Димитров:

„Това е важен и ключов документ за българската култура. Това широко обсъждане ще ни даде окончателния вариант, който в следващите 10 години ще бъде в основите на този важен сектор – българската култура“.

Според Димитров, ако стратегията се приеме, то тя ще донесе след себе си и много промени в много закони.

Представители на различни сектори в културата бяха в НДК, за да чуят какво предлага министерството. Един от тях е известният археолог проф. Николай Овчаров:

„Историческото-културно наследство е важно за нас. Културното наследство трябва да се развива чрез европейските проекти, което правим успешно в последно време. Важно е включването на културното наследство в туризма“.

Известният диригент и композитор маестро Найден Тодоров имаше критики и забележки към проекта за културна стратегия:

„Написаното в стратегията е по-скоро поясняване на това, което е в момента, а не конкретни и драстични мерки. Едновременно се говори за децентрализация и за начина, по който държавата да контролира нещата. В България не сме наясно по кой път искаме да тръгне културата – по пътя на Европа или по пътя на Америка“. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна