Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Вече отремонтирани и отворени за движение участъци на ул. “Граф Игнатиев” в София отново са в ремонт, а на места загражденията за поставени пак, пише СЕГА. След дъждовете миналата седмица, при които централната столична улица затъна в локви, изпълнителят “Джи Пи груп” започна поредния ремонт на ремонта. Преправят се тротоарите срещу градинката на църквата “Св. Седмочисленици” и се пренареждат плочки по площад “Славейков”. Според работници на обекта при градинката при досегашното строителство е пропуснато да се направят отвори в настилката за оттичане на водосточните тръби на жилищните сгради. Затова при първия по-сериозен дъжд водата от тях е започнала да се излива директно върху току-що наредения плочник.

Диагностицират ни и ни лекуват с модерна техника за близо четвърт милиард лева. Тя е разположена в областните градове, като най-наситени с нея са университетските болници, пише МОНИТОР. Техниката е купувана както със средства по оперативни програми чрез Министерство на здравеопазването и от бюджета на ведомството, така и със собствено финансиране. Само за пет години по Средносрочна инвестиционна рамкова програма, по ОПРР 2007-2013, по схема за безвъзмездна финансова помощ „подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ здравното ведомство е предоставило 158 672 910 лв. Общата стойност на закупената с целеви средства от бюджета на МЗ за периода 2015-2018 г. модерна медицинска апаратура възлиза на 10 571 243 лв. Планираните средства от бюджета на ведомството за модерна апаратура за 2018-2019 г. са на обща стойност от 16 881 660 лева.

Младежи и от Украйна и Молдова са внесли зараза от морбили през миналата година, докато са работили по хотелите по Черноморието ни. това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от МОНИТОР. Той добави, че хотелиерите и ресторантьорите у нас са длъжни да изискват имунизационни документи и да следят за хигиената. През миналата година е имало 13 случая, а сега от началото на годината са на 400, обясни специалистът. Проблем с ваксини няма. В момента проблем е издирването на неваксинирани. Няма случай на човек да се разболее от морбили, ако е получил и двете дози ваксина“, допълни проф. Кантарджиев.

Партиите продължават да просперират на гърба на данъкоплатците, получавайки от бюджета повече пари, отколкото са им нужни, пише СЕГА. Над 40 млн. лева общо са спестили парламентарно представените партии. Това се вижда от отчетите им пред Сметната палата за 2018 г., които Бяха публикувани вчера. Най-богата е ГЕРБ, следвана от БСП. По закон хазната плаща всяка година на партиите в Народното събрание по 11 лева за всеки получен глас на изборите. Размерът на парите бе запазен и за тази година, въпреки че ГЕРБ привидно се обяви за тяхното намаляване и въпреки че с референдум българските граждани решиха, че субсидията трябва да е 1 лв. на спечелен глас.

Протестът на бизнеса срещу новите изисквания към касовите апарати и софтуера, с който се управляват продажбите, навлиза в нова фаза, информира СЕГА. Българската стопанска камара обяви, че организира завеждане на съдебен иск срещу прословутата Наредба Н-18 на Министерство на финансите, позната като “наредбата за касовите апарати”. Бизнес организацията публикува на сайта си във вторник призив към всеки, който желае да се присъедини към инициативата за оспорване пред Върховния административен съд (ВАС) на новите изисквания за регистриране на продажбите . До момента подкрепата си са дали от Българската асоциация за развитие на бизнес сфтуера и др.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!