Eмисия новини
от 04.00 часа

Студенти от Варненския свободен университет искат да помогнат в реставрацията на "Нотр Дам"

Пожарът в Нотр Дам е потушен, но размерът на щетите остава неясен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студентите от специалност "Архитектура" на Варненския свободен университет ще изпратят писмо до кмета на Париж Ан Идалго, в което изразяват желанието си да подпомогнат реставрацията на катедралата "Нотр Дам".

Според ректора на университета професор Петър Христов инцидентът показва нуждата от мерки за защита на световното недвижимо културно наследство. Той припомни и някои от подобните унищожителни в Европа:

"Най-големи са щетите от замъка "Уиндзор", той също изгоря в Англия в началото на 90-те години - 95 милиона евро са щетите. 80 милиона - от историческия център "Шиадо" в Лисабон. В "Холбург" един пожар - 54 милиона. В Кралския дворец в Торино - 45 милиона. В парламента в Рен, Франция пак са 40 милиона щетите.

Реставрацията на "Нотр Дам" ще отнеме години, ако не и десетилетия. Нашите студенти са готови. Също има специализация: „Защита на паметниците на културата от пожари, вандалщина“, които пък са изградили една много ефективна система за мониторниг и ранно сигнализиране на рискове от възникване на пожари".Още от

Най-четени