Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради сушата са пропаднали 5-10% от площите с рапица в Поповско

Снимка: Радио Шумен

Между 5 и 10 % от площите, засети с рапица в Поповско, са пропаднали 100% заради сушата, като ситуацията е била сериозна преди дъждовете в началото на април. Дъждът през последните дни беше полезен както за есенниците, така и за пролетниците, каза председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Поповския район Георги Георгиев:

"Преди 6-и април положението беше доста сериозно, водозапасеността, особено в двуметровия почвен слой, беше много ниска. Това пречеше като цяло на развитието на есенните култури, говоря за пшеница и рапица. Пречеше също така и на нормалното протичане на пролетната сеитба. Може би от тук насетне трябва да се следи много внимателно агрометеорологичният фон по отношение на гъбните и други болести. Очакваме да има бум след тези валежи".

Има площи в Поповско, които са пропаднали 100 процента, каза още Георгиев:

"Прави се обследване. За тези, които се прецени, че няма да могат да бъдат възстановени, ще бъдат по някакъв начин разорани, култивирани или дисковани и на тях ще се посее някакъв пролетник - царевица или слънчоглед, за да може все пак от тези площи да се изкара някакъв добив".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна