Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията и РУО-Габрово проверяват сигнал за учител, наранил ученик

Снимка: nmd.bg /Национална мрежа за децата/

Полицията и Регионалното управление на образованието в Габрово работят по случай, при който ученик от основно училище в града е бил наранен от учител.

Сигналът е подаден снощи от майката на 11-годишното дете, което е прегледано в болницата и е назначена съдебно-медицинска експертиза.

Директорката на учебното заведение е потърсила дисциплинарна отговорност от учителя. Проверката продължава. В Районното управление на МВР е образувано досъдебно производство.

В часовете за подготовка в занималнята между учител и петокласник е възникнал конфликт, след като момчето не предоставило документ от родителя, че е отсъствало в предишни дни заради тренировки. Изискването е за всички ученици, поясни директорката на училището "Св. Св. Кирил и Методий" в Габрово Илияна Илиева:

"Учителят е длъжен в случая да изисква. Това е всеобщо за цялата система на образованието. Това е във всяко едно училище".

Учителят Камен Калчев настоявал да получи бележката в уверение на това, че причината за отсъствието на петокласника е основателна и изпратил момчето при майка му, която работи на метри от училището, но то отказало да отиде, обясни възпитателят:

"Той искаше да бяга и аз го хванах за ръкава. Той започна да се дърпа. Не е имало никакъв бой, не е имало никакви ексцесии, не е имало груби сцени".

След като директорката на училището се намесила, видяла, че по врата на петокласника има следи от охлузване. Изслушани са учениците. Проведен е разговор с майката на пострадалото дете. Писмени обяснения е дал учителят. Той ще бъде наказан. Каква санкция ще понесе, ще бъде преценено след изясняване на всички обстоятелства.

Проверка извършва Регионалното управление на образованието в Габрово. Неговият началник Георги Маринов коментира случая така:

"Няма право никой да дърпа никого, и второ, във всяка една класна стая трябва да има ред и дисциплина. Както учениците имат права и задължения, така и учителите имат права и задължения".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени