Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След кураторската си изложба с портрети Иглика Трифонова ще снима следващите си филми с друго око

Фрагмент от "Портрет на Кирил", 1979, автор - Едмонд Демирджиян
Снимка: sofia-art-galleries.com

„Портрет на приятел“ е първата кураторска изложба на режисьора Иглика Трифонова, която можете да разгледате до 2 юни в СГХГ. Тя е част от проекта „Другото око“, в който неизкуствоведи, творци в други изкуства избират посока и идея за експозиция.

Изложбата на Иглика Трифонова е резултат от интересни разговори, внимателна селекция и един нов поглед към портрета - един от инструментите, с които работи и киното. Експозицията включва повече от 100 произведения от различни видове: живопис, скулптура, фотография. Хронологически творбите се ситуират в периода от края на XIX в. до първото десетилетие на XXI в.

Представени са произведения на знакови за българското изкуство имена като Златю Бояджиев, Иван Мърквичка, Владимир Димитров- Майстора, Генко Генков, Иван Ненов, Лика Янко, Иван Лазаров, Светлин Русев, Павел Койчев, Атанас Пацев, Васка Емануилова. Показателно за интересното кураторско решение на Иглика Трифонова е, че в изложбата присъстват творби, които за първи път напускат музейните хранилища, представят своите автори в съвсем различна светлина и носят необичайни пресечни точки между образи, стилове и периоди.

Иглика Трифонова пред част от избраните портрети на приятели Снимка: БНТРаботата ми по игралните филми стана и повод да избера темата на изложбата да бъде портретът. И в киното работим с различни ракурси и планове, с осветлението…
Оказа се, че вадя неща, които никога не са показвани на публиката. И това ми хареса много. Усетих, че професионалистите от галерията, които ми помагаха, се стъписаха малко от еклектичния ми избор, но това е и смисълът на „Другото око“. Портретите са от различни епохи, автори, стилове и материали.

Искаше ми се да се получи като стена в градски хол, на която се окачват портрети на близките през годините. И те за различни като качество и изпълнение, но това са твоите близки, това е семейната ти история…

Експозицията е накарала Иглика Трифонова да се замисли, и то по начин, които не би предизвикан само от киното, признава още рeжисьорката. И е сигурна, че това ще се отрази при снимките на следващия ѝ филм.

Чуйте повече от самата Иглика Трифонова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна